לכ-80% מהאוכלוסיה יופיע אקנה בשלב זה או אחר בחיים. חומרתו והאופן שבו יופיע שונה מאדם לאדם ושונה בגיל. אקנה יכול לבוא לידי ביטוי כבר בגיל 9 ולהימשך עד גיל 40. אצל גברים האקנה יופיע בצורה חמורה יותר אך יימשך זמן קצר יותר מאצל נשים.
הסיבה העיקרית לאקנה היא פעילות יתר וחסימה של בלוטת החלב בעור. אלו בלוטות הנוצרות עם היוולדנו, אך בגיל ההתבגרות בגלל פעילות מוגברת של הורמונים הן גדלות ומייצרות כמות גדולה יותר של חומר שומני הנקרא חלב. בלוטות החלב אשר גדלות במהירות ומייצרות כמות גדולה של חלב עלולות להיסתם וליצור קומודונים. כאשר החלק העליון של הקומודון חשוף לאוויר, הוא מתחמצן ומשחיר ויוצר מה שאנו מכנים – “נקודה שחורה״. כשאינו חשוף לאוויר הוא נראה כנקודה לבנה. כאשר בקומודון מתפתח גם זיהום חיידקי, הוא עלול להפוך למודלק. אם הפצעון המודלק מכיל הפרשה מוגלתית, הוא נקרא פוסטולה ואם הוא ללא הפרשה מוגלתית ורק בעל ראש אדום – הוא נקרא פאפולה.
אנשים רבים נוטים ״לפוצץ״ את פצעי האקנה כשהם מופיעים, אך הדבר עלול לגרום לפצע להחמיר ויותר מזה. התוצאה המיידית היא שהחלב והמוגלה יוצאים החוצה והמקום אינו מחוטא כנדרש, מה שעלול להוביל להצטלקויות.
כיום ניתן לטפל בהצטלקויות אקנה ע"י מילוי ה"חור" הצלקתי בחומצה היאלורונית ובכך להקנות לעור מראה אחיד. אפשרות נוספת היא טיפול בלייזר.
סיבות לאקנה
- אצל חלק מהנשים יופיע האקנה סביב תקופת המחזור.
- ככל הנראה, יש קשר בין תזונה לאקנה, בעיקר סביב צריכה של פחמימות פשוטות ומוצרי חלב.
- אי שמירה על ניקיון העור (שטיפת העור במים וסבון, אי חפיפת השיער במידה מספקת וכו‘).
- גנטיקה ונטייה לעור פנים שומני.
איך מטפלים באקנה?
הטיפול מותאם בהתאם לחומרת האקנה: במקרים קלים נהוג לתת טיפול מקומי. במקרים קשים המוגדרים ככאלה על-פי אבחנת רופא עור, ניתן לשקול נטילת תרופות דרך הפה. גם כאן מומלץ להיוועץ ברופא עור מומחה שיידע להתאים את התרופה והמינון ולעיתים אף לשלוח לבדיקות דם העוקבות אחר מערכות אחרות בגוף העלולות להיות מושפעות מהתרופה.
כמו כן, מומלץ להקפיד לבחור בתכשירים קוסמטיים שלא יסתמו את נקבוביות העור.