אטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור)

אטופיק דרמטיטיס היא בעיית עור דלקתית כרונית, המאופיינת בגרד וביובש של העור המלווים בפריחה. זהו מצב היכול להופיע בכל גיל החל מינקות, דרך הילדות ועד לגיל מבוגר, כאשר אצל ילדים היא מוגברת ונוטה לסגת עם התבגרותם. בעולם המערבי כ-20% מאוכלוסיית הילדים הם בעלי נטייה לאטופיק דרמטיטיס, בעיקר אלו הגרים בערים גדולות ובאזורים מתועשים.

​אטופיק דרמטיטיס מופיעה לרוב בשנה הראשונה לחיים, כאשר כ-80% מהמקרים יבואו לידי ביטוי עד גיל 5.

כיום לא ניתן עדיין לאפיין במדוייק את הסיבה הגנטית למחלה, אשר ייתכן שקשורה למספר פגמים המובילים לתמונה קלינית דומה. למרבית חולי אטופיק דרמטיטיס או לבני המשפחה הקרובים אליהם, יש רקע של קדחת השחת או של אסטמה.​

​קיימים כמה גורמים העלולים לגרום להתפרצות או להחמרה באטופיק דרמטיטיס, כגון מתח נפשי, מזג אוויר יבש וחם, מזהמים שונים – חיידקים, וירוסים וחומרים מגרים, כגון חומרי ניקוי.

התלונה העיקרית באטופיק דרמטיטיס הוא הגרד אשר עלול להגיע למצב בלתי נסבל, המלווה בהפרעות בשינה ובתפקוד היום יומי.

פריחה אופיינית מופיעה במקביל לגרד, כאשר היא מאופיינת בהחמרות ובהטבות לסירוגין, אך לעיתים קרובות תהפוך לכרונית בדרגות עוצמה משתנות. הפריחה עצמה מורכבת מנגעים קטנים על פני העור, המתמזגים לרבדים אדומים שעליהם לעיתים מוצאים קשקשים, המלווים לרוב בסימני גרד.

מיקום הפריחה משתנה בהתאם לגיל:

  • בתינוקות היא תופיע לרוב על פני הלחיים, הקרקפת והצוואר עם התפשטות לגוף ובעיקר למרפקים ולברכיים. אזור החיתול לרוב לא יהיה מעורב.
  • בילדים, הפריחה תימצא בשכיחות הגבוהה ביותר באזור הקיפולים – צוואר, ברכיים, מרפקים, שורשי כפות הידיים והקרסוליים. כמובן, תיתכן מעורבות נרחבת של הגוף כולו.
  • במבוגרים, האזורים המעורבים הם בעיקר הפנים, הצוואר, בית החזה והגפיים.

הטיפול באטופיק דרמטיטיס אינו חד פעמי אלא ממושך ומותאם למצבים השונים – החל מתקופות שקטות של הפוגה ועד למצבים של החמרה במחלה.

הדרכים לטיפול במחלה:

  • היגיינה אישית – המחלה עלולה להחמיר בזמן זיהומים של העור, לכן שמירה על ניקיון הגוף מהווה נדבך חשוב בטיפול.
  • מוטב לטבול באמבט תוך שימוש בשמני אמבט מאשר להתרחץ במקלחת. כמו כן רצוי להתקלח במים פושרים, שכן רחיצה במים חמים תגרום להתפרצות של הגרד.
  • רצוי לשמן את העור כמה פעמים ביום בעזרת קרם לחות ללא בישום על מנת להקל על היובש.
  • מומלץ ללבוש בגדים קלים ולא צמודים לעור אשר עשויים מ-100% כותנה.
  • יש להימנע מלבוא במגע עם חומרים מגרים, כגון חומרי ניקוי ובשמים.
  • מומלץ להקפיד על הוצאת שטיחים ואף וילונות הצוברים אבק בחדרי הבית.


אופן טיפול
אם אין צורך בטיפול תרופתי, הרי שהוא מיותר ולא נמליץ עליו. יחד עם זאת, קיימים מצבים שבהם הטיפול הכרחי, והוא עשוי למנוע התדרדרות של המצב והחרפה באטופיק דרמטיטיס.
משחות סטרואידליות משמשות לטיפול ויעילותן רבה ומוכחת ולעיתים אין אפשרות להימנע מהשימוש בהן. עם זאת, שימוש נכון ובצמוד להשגחה רפואית ימנע את תופעות הלוואי שלהן.
בנוסף לכך, יש גם תכשירים מקומיים ללא סטרואידים כאלודל ופרוטופיק.

אטופיק דרמטיטיס יכולה להיות מחלה מתסכלת למדי בשל העובדה שהיא בדרך כלל ממושכת. יחד עם זאת, במרבית המקרים חומרת המחלה פוחתת עם השנים ככל שהילד מתבגר, עד למצב שבו רק אחוז קטן מהילדים עם אטופיק דרמטיטיס גדלים להיות מבוגרים הסובלים ממנה.

רפואת עור​

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​

דילוג לתוכן